RM784 Di Aceh, Indonesia

travelsia

Trip ke Bumi Aceh 6 hari 5 malam

Follow facebook kami untuk berita travel menarik : Travelsia

Pertama sekali aku minta maaf, post aku bukan perlumbaan bajet paling minima bla bla bla dan bla bla bla. Pada aku nilai pengalaman berjalan dibumi Tuhan adalah sangat mahal untuk dihitung. Jadi letak tepi kos aku kalo korang rasa bajet korang sebelum ni jauh lebih murah? Faham kan!Aku tukar 2 juta rupiah (rm 634) dan tiket flight rm 150 return KL – Banda Aceh- KL dan rm 39 insurance AXA yang VIP (cover sampai 300 ribu). travelsia

Hari Pertama:
22/09/16 Khamis
(Bermalam di Banda Acheh)
– KL- Acheh 1315pm
Teksi Airport- Hotel 100000 ribu rupiah/ per car
– Check in Hotel Hip Hop
380 ribu rupiah/ per room (aku share dua orang jadi bagi dua la)
– Kad Telkomsel 70 ribu rupiah (2GB internet)
– Dinner 20 ribu rupiah
– Petang dan malam kami hanya pusing2 Pasar Aceh (cari kedai murah2 nak shopping nanti): Free activity

Hotel Hip hop terletak di kawasan Masjid Raya Baiturrahman (3 minit jalan kaki). Aku tak booked melalui Agoda atau website dan hanya booked guna email. Tak payah bayar booking fee bagai! Cuma recheck balik reservation dengan email (tolong print bukti email sekali untuk senang nak mengadap kalau ada masalah tika nak check in). Hotel ini service terbaik dari layanan semua!Aku sertakan email hip hop hotel untuk senang kot2 ada yang berminat (hiphophotel.99@gmail.com).

Hari Kedua :
23/09/16 Jumaat
(Bermalam di Pulau Sabang/Weh)
– Becak dari Hotel ke Pelabuhan 25 ribu rupiah
– Tiket masuk pelabuhan 2 ribu rupiah
– Bot laju 80 ribu per person (45 minit)
– Sewa motor 100 ribu perday (aku bagi dua gak sebab kami berdua sajo)
– Besin speda (minyak motor 10 ribu rupiah)
– Check in Freddie – 315 ribu rupiah per room
– Melawat Jaboi Valcono- Free (kami berdua sajo! Dilarang merokok disini!
– Pusing Pantai Anoi Hitam-Free
– Pantai Kasih-Free
– Benteng Japang-Free
– Lunch + Dinner 50 ribu rupiah

Follow facebook kami untuk berita travel menarik : Travelsia

Tiket bot laju kena beli awal pagi sebab pada hari tertentu ramai orang dan hanya ada dua trip bot laju untuk sehari (pergi).Tengok jadual sebab ada hari bot bertolak jam 8 dan ada hari tertentu bot bertolak jam 9!

Motor sewa boleh deal dengan iwan +6281362789966.

Freddie Sumur tiga pun aku tempah pakai email! Free reservation fee tapi kena booked awal sebab selalu penuh! Freedie sendiri ada cakap untuk 3 bulan kedepan semua bilik telah penuh di booked! Bilik best mengadap laut! Sunset view dari bilik tapi kalau siapa tak tahan panas kena sabar sebab kat bilik hanya sediakan kipas.Email Freedie sumur tiga santaisumurtiga@yahoo.com.au.

Hari pertama kat Pulau kami just pusing2 pergi tapak gunung Berapi yang masih berasap2 dan bau Sulphur! Dan petang itu hanya kami berdua sesat sampai tanya orang pegang senapang dok berburu!

Pusing2 Pantai Anoi Hitam dan lepak2 dekat pantai sumur tiga.Pantai sana pada aku bersih dan mungkin kami datang bukan pada musim cuti jadi nan ado orang!

Hari Ketiga:

24/09/16 Sabtu
(Bermalam di Pulau Sabang/Weh)
– 315 ribu rupiah Freedie Sumur Tiga per night travelsia
– Sewa motor 100 ribu perday
– Pulau Rubiah –Sewa snorkeling 40 ribu ( mask, jacket dan – kaki itik) dan 100 ribu rupiah perboat pergi dan balik
– KM 0 – free tapi masuk dengan speda kena 5ribu rupiah
– Gua sarang – 5 ribu rupiah untuk parking speda (Tak masuk pun)
– Pantai Pasir Putih – Free (Kami lalu saja)
– Kolam air panas – Free tapi tak der selera nak berendam tengok warna air!hahaha
– Lunch 50 ribu
– Dinner aku makan buffet yang dimasak khas oleh Freddie sendiri (65 ribu rupiah).Makanan ok ala2 western tapi sebab perut aku dan kawan aku Melayu tulen jadi tak boleh nak telan.Kahkahkah!

Follow facebook kami untuk berita travel menarik : Travelsia

Untuk gerak dari Sumur Tiga ke Iboih lebih kurang 20km tapi kena lalu jalan berbukit dan masuk hutan simpan. Tak banyak kereta lalu dan bertanyalah andai sesat! Orang Sabang baik2! Masa nak pergi Gua Sarang jalan memang macam jalan tinggal masuk hutan tanpa kami jumpa kereta, rumah, orang, perkampungan sehinggalah sampai di Pantai Pasir Putih (Tolong isi minyak motor kalau dari Iboih nak ke Gua Sarang penuh2 yer!) P/S : Kalau kat Malaysia akau masuk jalan macam tu sah aku patah balik!Hahahaha travelsia

Hari Keempat :

25/09/16 Ahad
(Bermalam di Banda Acheh)
– Bot laju ke Pelabuhan Ulee Lheu 80 ribu rupiah (Kalau korang stay kat Freedie Sumur Tiga diorang jual tiket jadi tak payah berebut di kaunter
– Hotel (380 ribu rupiah per room) Hip Hop Hotel
– Sewa becak pergi Musium Tsunami, Kapal Terapung, Makam Syiah Kuala, Rumah Aceh dan Pantai Pasir putih (330 ribu perbecak). Semua free kecuali kena bayar pintu masuk Pantai Pasir Putih 5 ribu rupiah. Pantai bersih dan air membiru! Tapi kerna dh puas main air di Pulau Rubiah kami lepak minum air kelapa jer 10 ribu sebijik!
– Brunch + Dinner 50

Hari Kelima :


26/09/16 Isnin
(Bermalam di Banda Acheh) travelsia
– Hotel (380 ribu rupiah per room)
– Kami shopping buah tangan buat family dan ambil peluang beribadat di Masjid Raya Baiturrahman sahaja hari terkahir di sini

Shopping di kedai2 disini mereka terima duit RM. Nak beli keychain ker Fridge magnet jangan beli di Sabang tapi beli di Kota Aceh. Sini jauh lebih murah!

Aceh terkenal dengan kopi jadi kedai kopi dan mee Aceh ada dimerata2 (Mee dia rasa macam kita punya jer tapi kopi Aceh sedap)

Hari Keenam

27/09/16 Selasa
– Teksi Bandara – Airport (150 ribu rupiah)
– Acheh – KL (08:00am)
– Landing KL (10:20am)

Sekian : Krik Alfie

Semua gambar dari Gopro Hero 4, SJcam 5000 dan HTC M7

Follow facebook kami untuk berita travel menarik : Travelsia

Baca juga : 17 tips travel yang mak kau tak ajar

Leave a Reply

Top