Itinerari Backpacker Maldives Bajet RM1100

Artikel ini ditulis oleh : Aidili Fashilin

MALDIVES on Backpackers Budget
.
Salam. Sharing sedikit sebanyak solo trip saya ke Maldives April lepas. Trip bajet dlm RM 1100 all in untuk 4 hari 3 malam.
.
Maldives ni memang dah lama ada dlm bucketlist saya, tapi sebab cost ke sana mahal, terpaksalah saya postpone the trip a few years until pak Tony (airasia) offered me cheap tix price (RM 377 return). Beli pun last minit, lebih kurang sebulan sebelum trip ni (Final Call Sale). Saya memang jenis travel bila ada tiket murah je, selagi tak dpt murah sanggup skip dulu LOL.
.
So ni basic Itinerary saya:
.
Day 1:
>KL-Male (direct flight)
>Flight sampai Male airport dlm 8.30pm.
>Tukar sikit USD to Rufiya dekat money changer airport. Tak perlu tukar banyak sebab most transaction guna USD.
>Bermalam di airport je. Kat area luar arrival hall tu banyak je kerusi kosong utk menumpang. Airport ni sibuk 24 jam so tak perlu risau.
.
.
Day 2:

>Bertolak ke Male island dengan public ferry (MVR10)
>Jalan kaki ke Villingili ferry terminal dlm 30-40 minit. Jalan2 santai sambil tengok kehidupan rakyat Maldives.
>Depart to Maafushi Island by public ferry (MVR50) perjalanan dalam 2 jam.
>Sampai Maafushi dan checkin Maafushi Inn for 2 nights. Sadly no backpackers hostel here.
>Petang dan malam lepak sekitar Maafushi.
.
.
Day 3:
>Half day snorkeling trip (USD25), beli kat hotel belakang Kaani village. Include lunch, sandbank and chase dolphin.
>Petang jalan2 sekitar Maafushi
>Malam join Night Fishing activity (USD20), beli kat hotel belakang Kaani village jugak.
.
.
Day 4:

>Checkout awal for public ferry back to Male Island (kul 7.30am)
>Arrive Male: sightseeing & cultural tour around Male (sempat melawat Friday Mosque, Islamic centre, Republic Square, Sultan Park, President House, National Museum, artificial beach, Tsunami memorial, Male market)
>Petang tu naik public ferry (MVR10) back to Hulhule Island (pulau airport)
>Since awal lagi flight balik, decide utk ke Hulhumale Island pulak by public bus (MVR20)
>Lepak kat Hulhumale Island white beach until sunset.
>Kul 10pm flight balik to KL
.

Tiket Flight Murah ke Maldives

Departure date Return date Stops Airlines Find Ticket

16.03.2019

20.03.2019

Direct

Tickets from 903

09.01.2019

13.01.2019

1 stop

Tickets from 1 124

09.01.2019

20.01.2019

2 stops

Tickets from 1 735

.
TOTAL COST: RM1100
Flight tix: RM 377 (KL-Male-KL)
Accomodation: RM 333 (2 nights book through Agoda)
Transportation: RM 60 (bus/ferry)
Tour/Entrance fees: RM180
Meals/shopping/etc: RM150 (buffet dinner serendah USD10 kat Maafushi)
.
Checkout my IG (@adlybilly) for more of my travel adventure.
.
Sekian. Semoga bermanfaat!

Leave a Reply

Top